Nielen v relácii "Varení pečení" na STV1 mi chýba akákoľvek zmienka, či odporúčanie vhodného vína. Ak aj Zuzka Vačková zvolí ako sprievodný nápoj víno, nikdy ho nepredstaví, divák netuší, či sa v pohári skrýva ozajstný skvost, alebo len biedna náhrada bez chuti a vône. Vlastne netuší vôbec, čo sa k danému jedlu popíja.
Aj táto skutočnosť je nepriamym dôkazom nízkej gastronomickej kultúry nás Slovákov. Pritom dnes, v čase keď padajú všetky gastronomické pravidlá, sa otvára neskutočne veľa kombinácií jedla a vína. Prečo neponúknuť divákom nielen návod ako variť, ale i nápad ako si pripravené jedlo čo najlepšie vychutnať. Náš žalúdok je predsa úžasná vec! Ide cez neho nielen jedlo, ale i láska. Mali by sme sa preto o tento náš vzácny orgán príkladne starať. Na každé náročnejšie jedlo ho pripraviť vhodným aperitívom, pomáhajme mu v trávení primeraným zalievaním jedla kvalitným vínom a rozmaznávajme ho nie tučnými a nezdravými dezertmi, ale skúsme dať priestor sladkému digestívu. Že sa to nedá stále? Tak to skúsme aspoň raz v týždni, napríklad v nedeľu. "Varení pečení" je dobrá relácia, ale chýba mi v nej práve gastronomický sobáš jedla a vína. Mnohí sa tak nedozvieme o niektorých vskutku nádherných spojeniach. Pripravil som mojich Top 10 kombinácii jedla a vína. Vyskúšajte ich a nebudete ľutovať:
1. Tokajské samorodné sladké (min. 5 ročné, odp. Zlatý strapec Viničky) + domáce paté z bravčovej pečene s bielym chlebom
2. Tokajský výber 6 putňový (J&J Ostrožovič, r. 1993 - ak ho ešte zoženiete) + modrý plesnivý syr (skvelé namiesto dezertu!!!)
3. Polosuchý moravský muškát (alebo iné muškátové víno) + grilované plátky z kuracích pŕs na studeno
4. Suché ružové šumivé víno robené klasickou metódou (odp. pána Hacaja) + plnený moriak pečený v celku prešpikovaný plátkami slaninky
5. Jemné mladé červené víno (Rulandské modré!) + jahňacinka, kozľacinka
6. Vyzreté barikové červené (Skúste Pavelkov Paves 2005) + divinový steak na omáčke z lesných plodov
7. Vyzreté barikové biele (Furmint, Chardonnay) + štedrovečerná kapustnica (prekvapujúci súlad chutí)
8. Podchladené tokajské samorodné suché ako aperitív + čerstvé olivy
9. Sladký hrozienkový výber, pekne vyzretý + husacia pečeň
10. Mladá, suchá, reduktívna Lipovina + vyprážané podkovičky zo zubáča
Nechajte sa inšpirovať, nebojte sa experimentovať. Na zdravie!