Suché či sladké?

Autor: Matúš Vdovjak | 11.10.2007 o 22:27 | Karma článku: 9,55 | Prečítané:  4439x

Stalo sa mi to viac krát. Na riadenej ochutnávke vína, kde sa ochutnávali suché, polosuché, polosladké i sladké vína, sa niektorí ochutnávajúci stavali k sladším vínam akosi rezervovane.

„Bude ma bolieť hlava...“ vraví mi pani, ktorá si z polosladkého, korpulentného a piškótovo voňajúceho bobuľového výberu Furmintu ročníka 2005 od J&J Ostrožovič odsŕkne len kvapku a necháva ho dopiť manželovi (šťastný to človek).„Sladké vína sú silné, preto mi nalejte len tak na dno, dnes ešte budem šoférovať“ šepne mi elegantne oblečený pán.A tak podobne. Odborníci vraj pijú len suché vína, pretože tie sú „určite kvalitnejšie“. Je to naozaj tak? Dávajú vinári a degustátori suché vína na vyšší stupienok ako sladké moky? Určite nie. Ale pred slovíčkom sladké sa mi žiada vsunúť ešte jeden prívlastok: prírodne polosladké či sladké, t.j. zvyškový cukor nepochádza z cukrovaru, ale z hrozna. Najmä staršia generácia má určite skúsenosti s polosladkými vínami typu: Nitrianske knieža, Košický poklad a pod. Do týchto vín sa cukor pridával, spolu s vysokými dávkami SO2 a sorbanu draselného. Preto tie bolesti hlavy, pálenie záhy a nevoľnosti už po vypití menšieho množstva. No a keď sa vypil liter, dva …Suché vína sa tešia obľube, pretože väčšinou ide o osviežujúce, príjemné, po kvetoch a ovocí voňajúce životabudiče. Či už sú to mladé mullerky, muškáty, vlašáky či veltlíny. O mladých ružových vínach ani nehovoriac. Z takéhoto vínečka vypijete na letnej terase aj litrík a ráno vstávate do práce ako rybička! Keď sa však v pohári objaví archívny suchý výber z hrozna, nebodaj bobuľový výber (Rizling rýnsky, Tramín červený, Furmint, Devín atď), potom pozor! To víno si zaslúži viac pozornosti, viac času… Otváranie takejto fľaše by malo byť umeleckým zážitkom a pitie takéhoto moku zážitkom gastronomickým! Najkrajšie a najlepšie sú však podľa môjho názoru výbery z hrozna, resp. bobuľové výbery polosuché, či polosladké. Bývajú harmonické, zvyškový cukor tieto vína medovo omotáva, pridáva im na plnosti, zjemňuje vyšší obsah alkoholu, vtláča im jemný nádych erotiky. Polosladký bobuľový výber devínu, či ryňáku zamotá ženám hlavu a pánov obdarí fantáziou! Sladké tokajské výbery, slamové vína, hrozienkové i botrytické výbery, ľadové vína, to sú sny každého milovníka vína. Pri takýchto sladkých elixíroch mľaskajú aj tí najväčší odporcovia sladkých vín a musia uznať, že sú to výnimočné moky. Takú komplexnosť a bohatosť chutí sa nepodarí nájsť v drvivej väčšine suchých vín. Nebojte sa prírodne sladkých vín, obdaria vás pocitmi kráľov a cisárov… Na zdravie! 

Aby sa nám ľahšie orientovalo:

Suché víno: 0 – 4 g / l zvyškového cukru

Polosuché víno: 4 – 12 g / l zvyškového cukru

Polosladké víno: 12 – 45 g / l zvyškového cukru

Sladké víno: 45 – viac g / l zvyškového cukru

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Ja si tú hodnosť zaslúžim. Fenomén z Danka urobili výložky

Brbty mimo kamery nerobí, tvrdia jeho známi.

STĹPČEK PETRA SCHUTZA

Až Marrákeš otvoril Lajčákovi oči

Miroslav Lajčák si kampaň zrejme neskúša.


Už ste čítali?