reklama

Čím vyšší prívlastok, tým drahšie. Tým lepšie?

Prívlastok vína dáva slovenskému zákaznikovi informáciu o tom, v akom štádiu zrelosti bolo oberané hrozno použité na výrobu konkrétneho vína. Slovenský zákon vychádza z filozofie, na ktorej je postavený nemecký zákon o víne a vinohradníctve. Táto norma tvrdí, že čím je hrozno zrelšie, rozumej sladšie, tým je výsledné víno krajšie, teda lepšie a kvalitnejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Na výrobu akostných vín s prívlastkom môže vinár použiť hrozno, ak:

- cukornatosť nie je nižšia ako 19 o NM (normovaného muštomeru)

- hektárový výnos neprekročil 9 500 kg

Akostné víno s prívlastkom kabinet - cukornatosť hrozna minimálne 19 o NM

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber - cukornatosť hrozna minimálne 21 o NM

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna - cukornatosť hrozna minimálne 23 o NM

Akostné víno s prívlastkom bobuľový výber - cukornatosť hrozna minimálne 26 o NM

Akostné víno s prívlastkom hrozienkový výber - cukornatosť hrozna minimálne 28 o NM

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Akostné víno s prívlastkom cibébový výber - cukornatosť hrozna minimálne 28 o NM a hrozno musí byť napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon

ľadové víno - hrozno musí byť zberané pri teplote nižšej ako je - 7 o C a cukornatosť vylisovaného muštu musí byť vyššia ako 27 o NM

slamové víno - zrelé hrozno sa musí pred lisovaním sušiť minimálne 3 mesiace na slame. rákosí či zavesené na špagátoch a cukornatosť vylisovaného muštu musí byť vyššia ako 27 o NM

Toto je zákon. Je teda ľadové víno stále lepšie ako neskorý zber? Alebo je výber z hrozna lepší ako kabinet? Úprimne, radšej dám prednosť harmonickému kabinetu, ako pálivému a rozhádzanému suchému bobuľovému výberu. Slovenský zákon tiež nezohľadňuje tzv. apelácie, t.j. lokalitu, kde bolo dané hrozno dopestované. Výrobca je síce povinný uviesť na etikete vinohradnícky rajón, z ktorého dané víno pochádza, ale zákon nezaradzuje vína do určitých kategórii podľa týchto rajónov. Na túto tému som si kedysi krásne pokecal s jedným pánom z Francúzska, kde funguje práve systém apelácií. Asi po troch sedmičkách vína (2 fľaše slovenské, 1 naoxidovaný francúzsky šató kanál) sme sa zhodli v tom, že najideálnejšia by bola kombinácia našich noriem. Aby bolo jasné, že výber z hrozna Sauvignonu z Mužly je hodnotnejší ako z Moldavy nad Bodvou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa čoho si teda zvoliť víno napr. k štedrovečernému stolu? Prívlastok napovie veľa, ale nie je rozhodujúci, pomyselný rebríček apelácií bežný človek holdujúci omamnému čaru vína nepozná... Ja sa riadim podľa výrobcu. Ten dáva vínu hlavný tón, zvolenou technológiou určuje jeho charakter. Každý výrobca dáva svojmu vínu kúsok svojej duše. Je známe, že víno vyrobené s láskou a úctou poskytne hodnotnejší zážitok. Kupujte vína od výrobcov, s ktorými máte dobré skúsenosti, ale nezabúdajte neustále experimentovať s novými vínami od vám neznámych vinárov. Stereotyp škodí nie len v posteli, ale aj pri víne:-) Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu