Určite nie stolové, o ktorom som písal v ostatnom článku. Nebudú to ani vína s vysokým prívlastkom typu bobuľový, či hrozienkový výber. Bolo by to úplne zbytočné. Určite by chutili všetkým, ale naozaj oceniť by ich nedokázal každý.
A tak sa i tentoraz spoľahnem (keďže výber vín je na mne) na slovenské akostné vína. Skúsim aj značkové, aj odrodové. Ak sa pritrafí nejaké oblastné víno, či víno s ohraničenej vinohradníckej plochy (novinky v zákone), nechám sa nimi prekvapiť a kúpim pár fliaš. V týchto troch kategóriach sa vyrábajú vína, ktoré sú určené na "bežné pitie". Nevynikajú svojím zrecím potenciálom, niesu to mohutné monumenty s plným telom a vysokým alkoholom. V kategórii akostných vín uprednostňujem vína biele a ružové. Červené vína podľa môjho názoru predsa len potrebujú, aby hrozno dozrelo aspoň do kategórie neskorého zberu. Keďže na výrobu akostných vín sa obyčajne používa hrozno tesne pred jeho technologickou zrelosťou (minimálna cukornatosť je 16 o NM), vína sú typické svojou sviežosťou a ľahkosťou. Odrodový charakter je menej výrazný, rovnako by sme v nich len ťažko hľadali "terroir" konkrétnej oblasti. Sú to vína na každý deň. Fľašovú zrelosť získavajú v priebehu 2 - 4 rokov, v závislosti od odrody. Vynikajúco sa hodia na rodinné oslavy, svatby, či posedenia s priateľmi. I keď sa vypije takéhoto vína trošku viac, človek nie je vyslovene opitý. Ja hovorím, že je navínený... (pozor, manželky to niekedy nechápu!)
Moje tajné typy na akostné vína: mladý akostný Muller Thurgau či Iršai Oliver poteší svojou sviežou arómou milovníkov voňavých vín, fanúšikov moderných ľahkých a neutrálnejších vín uspokojí akostný vlašák, či veltlín zelený. Akostné Rulandské biele prekvapí svojou okrúhlosťou a dobrou zrecou schopnosťou, najmä v dobrých ročníkoch. Ak už akostné červené, dajte prednosť frankovke z južného Slovenska, tá sklame málokedy.
Rovnako však existujú biele odrody, ktoré sa hodia na výrobu akostných vín menej. K tomu, aby pohladili dušu a jazyk fajnšmekra, hrozno musí optimálne dozrieť, niekedy až prezrieť. Vyhýbam sa akostnému Devínu, či ryňáku. Tieto odrody sú bezpochyby najkrajšie, keď je hrozno krásne zrelé, resp. prezreté. Akostné slovenské cabernety sú väčšinou "trávové" a o čiernych ríbezliach len snívajú.
Na kategórii akostných vín ma hnevá jedna vec. Keďže v tejto kategórii sa na Slovensku vyrába veľmi veľa vín, natrafíte v nej skutočne na krásne moky, ale i na neskutočné "patoky". Dúfam, že budem mať šťastnú ruku a na silvestrovskú chatu nakúpim tie krajšie. Navíňuje sa nimi oveľa príjemnejšie... Na zdravie!